TNS - Border Collies Van ' t " Debeshof "

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Allerlei > Gezondheidstesten : uitleg
 

Wat is TNS?
Trapped Neutrophil Syndrome (TNS)TNS is een aangeboren erfelijke ziekte van het immuunsysteem bij de Border Collie.De ziekte werd voor het eerst beschreven in 1996 in Australië en Nieuw-Zeeland.TNS is een nieuwe en ongekende ziekte (ook voor dierenartsen).Deze ziekte erft over op een recessieve manier.Wanneer zowel de vader als de moeder van een nest pups drager is van het TNS-gen, zal 25% van de pups TNS ontwikkelen, 25 % van de pups zal TNS-vrij zijn, en 50% van de pups zal drager zijn van de ziekte.In het belang van de gezondheid van het ras zou de aandoening algemeen gekend moeten zijn en zouden dragers van de aandoening opgespoord moeten worden.

Bij gezonde dieren staan witte bloedcellen in voor de bestrijding van infecties. Witte bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg en komen na een rijpingsfase terecht in het bloed. Bij een infectie verplaatsen de witte bloedcellen zich naar de infectiehaard om de infectie te bestrijden.

Bij TNS blijft een bepaald type witte bloedcellen, de neutrofielen, ‘gevangen’ in het beenmerg. Ze komen dus niet in de bloedbaan terecht waardoor het immuunsysteem niet goed functioneert.

Hoe herken je een hondje met TNS?

Pups met TNS zijn kleiner dan hun nestgenoten, ze groeien trager en hebben een slechte vachtkwaliteit.Ze zijn heel vatbaar voor allerhande infecties.
Deze hondjes hebben regelmatig koortsaanvallen en ze reageren slecht op medicatie.Ze hebben heel uiteenlopende klachten: braken en diarree, slechte eetlust, mankheid, gezwollen gewrichten en botontstekingen.De meeste van deze pups sterven al rond de leeftijd van 4 maanden.  Er is wel 1 hond bekend die 2 jaar en 8 maanden is geworden en daana pas stierf.In België zijn er momenteel: 114 honden getest op TNS waarvan 80 vrij zijn en 34 drager zijn.
Ondertussen zijn er ook al enige honden die Affected zijn en gestorven. Deze zijn niet op de TNS-database ingevuld omdat het niet verplicht is en de kwekers hun naam niet graag laten kennen als zijnde TNS dragers of lijders. Dit is echter geen schande naar het verleden toe, pas nu word het ernstig, nu het geweten is en indien je er nu niets aan doet.

Diagnose

Een Border Collie  puppy met steeds terugkerende infecties is verdacht van TNS, ook een te laag aantal neutrofielen in het bloed kan in de richting van TNS wijzen.De enige echte diagnostische test is een genetische test die wordt uitgevoerd op een bloedstaal. Deze test gebeurt alleen in Australië aan de Universiteit van New South Wales.Aanvraag van alle formulieren kan gebeuren via een e-mail aan Dr. Alan Wilton: a.wilton@unsw.edu.au.

Met deze test kunnen ook de dragers van TNS worden opgespoord.We kunnen deze ziekte alleen maar uitroeien indien alle honden waar mee gekweekt wordt, vooraf getest worden op TNS.Kweken zou alleen mogen gebeuren met dieren die negatief testen voor TNS.Wanneer u naar deze site gaat kunt u  meer lezen over TNS:http://bordercolliehealth.com/TNSdatabase.html

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu